Wednesday, January 30, 2013

Diet plan...



Post kali ni aku nak berkongsi sedikit sebanyak tentang pemakanan or diet. Mengikut saranan pengambilan nutrient (RNI) recommended kalori bagi lelaki ialah pada 2440kcal dan wanita 2000kcal setiap hari (RNI Malaysia 2005). Bagi mengurangkan berat badan kita perlulah mengambil kalori lebih rendah daripada keperluan harian ini dan dan untuk menstabilkan berat badan perlulah mengambil kalori pada kadar yang sama dengan keperluan. Keperluan ini berubah apabila kita melakukan aktiviti fizikal dimana keperluannya akan meningkat. So kalo nak pilih makanan perlulah jumlah kalori seharian makanan kita kurang dari keperluan ini. .gambar ini akan buat korang lebih memahami..

Input-Kalori yang kita ambil

Output-Kalori yang digunakan


 So ada sedikit panduan yang aku nak kongsikan...mari baca bersama yer...


Habit makan

1. Minum air masak seteguk dua lepas makan kemudian selepas 30minit baru minum air masak seperti biasa.
2. Kurangkan minum air sejuk selepas makan
3. Makan buah dahulu (sunnah) dan selepas makan.
4. Pilih air masak or air mineral melebihi air-air manis yang lain
5. Jangan baring-baring selepas makan tetapi berehat seketika
6. Jangan makan lewat malam..selalu paling lewat pukul 9 malam je..
7. Makan perlahan-lahan (sunnah)
8. Makan ikut masa..pagi makan..tengahari dan malam pada kuantiti sederhana

Panduan memilih makanan

1. Biasakan memilih makanan berserat tinggi terutama masa sarapan
2. PIlih cara masakan yang lebih baik seperti kukus, rebus dan grill..kurangkan yang bergoreng..kalo masak sendiri masak cara pan fried.
3. Membuang kulit dan lemak pada ayam dan daging
4. Pilih ikan berbanding ayam dan daging
5. Lebihkan memakan sayur dan buah (bagi yang tidak makan sayur..makan buah pelbagai jenis )(Buah juga perlu dipilih kerana terhadap buah yang banyak glucose…pilih yang lebih tinggi nilai serat berbanding glucose….sy cadangkan jambu air without asam dia tuh)
6. Minum jus buah baik..tp kurangkan gula atau tanpa gula langsung
7. Nasi putih jadi pilihan berbanding nasi lain seperti nasi lemak,nasi beriyani or even nasi minyak kt kenduri
8. Kurangkan meminum air-air cordial terutama yang dijual dipasar malam seperti air jagung (terpaksa aku sacrifice minum air jagung ni tau)
9. Kurangkan gula dalam minuman seperti kopi dan teh..kalo korg tak cuba memang susah korang nk start minum air takde rasa manis ni…tp for your health kenelah juga
10. Kurangkan penggunaan garam dalam masakan
11. Pilih makanan yang kurang kandungan kalorinya..korg kene rajin baca nutritional label..tgk kandungan kalori yang ada dalam makanan tuh..(nanti aku post kandungan kalori yang ada dalam makanan)
12. Kurangkan memilih makanan fast food seperti McD ke KFC ke..makanlah 2 minggu sekali ke kalau dah mengidam sangat
13. Pilih makanan atau lauk yang tak gunakan santan..contoh pilih makan sambal dari makan kari..
14. Kurangkan makan MAGGI..Favorite aku dulu ni…hehe
15. Banyakkan minum air masak


Ni sedikit sebanyak jumlah kalori yang ada pada makanan yang patut diambil tahu..



Food  serving size  kcal
Roti canai  1 set  339 
Dosai   1 set  340
Capati   1 set  322
Nasi lemak  a plate  687
Nasi goreng  a plate    386
Nasi kerabu  a plate  535
Mee goreng  a bowl    281
Mee kari  a bowl      702 
Mee sup    a bowl    355
Mee bandung    a bowl    491
Soto ayam  a bowl  528
Nasi putih    a plate    250
Nasi lemak  a plate    687
Nasi goreng    a plate  386
Nasi kerabu  a plate  535
Nasi ayam  a plate  565
Nasi beriani  a plate  559  
Nasi dagang    a plate    508
* LECTURE 
Prof Dr Norimah A.Karim
Faculty of  Health Sciences
Universiti Kebangsaan Malaysia
Kuala Lumpur

No comments:

Post a Comment